Thursday, January 12, 2017

MAJIKAN perlu bayar levi pekerja asing yang digajikan mereka dan ia tidak boleh diambil daripada pekerja itu - J Solomon, SG MTUC

Rabu, 11 Januari 2017 @ 4:04 PM

Pekerja asing: Antara realiti dan persepsi 
Oleh J Solomon

MAJIKAN perlu bayar levi pekerja asing yang digajikan mereka dan ia tidak boleh diambil daripada pekerja itu. - Foto fail NSTP/Muhammad Zuhairi Zuber 

 PENGUMUMAN kerajaan baru-baru ini, iaitu majikan perlu bayar levi pekerja asing yang digajikan mereka dan ia tidak boleh diambil daripada pekerja itu. Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), menyokong inisiatif itu dan harus dialu-alukan semua. 

Pekerja asing penting bukan sahaja dalam pembangunan ekonomi kita, namun sering dijadikan kambing hitam masyarakat dan sering dipersalahkan atas masalah sosial yang timbul. 

Kajian Dasar Migrasi Buruh di Malaysia - Projek Tiga-Penjuru II, Pertubuhan Buruh Antarabangsa, mengenai pekerja asing di sini menyatakan 80 peratus rakyat Malaysia berasakan pekerja asing tidak layak dapat sebarang hak di tempat kerja dan dasar kerajaan perlu lebih ketat. Cuma, berjilid laporan lain dedah penganiayaan dan penindasan pekerja asing di Malaysia. Laporan Projek Tiga-Penjuru II juga menyatakan, kita sangat bergantung kepada pekerja asing yang membentuk 20 hingga 30 peratus tenaga kerja (berdokumen) sahaja. 

 Pekerja asing secara kolektif dalam sektor pertanian, pembuatan dan pembinaan menyumbang 35.7 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2014. Kita bebas memilih dan boleh bertindak demi kepentingan diri. 

Tetapi, pekerja asing terikat kepada majikan, tiada pilihan atau kuasa tawar-menawar. 

Usaha tak beban majikan 

Tiga faktor perlu diambil kira. Pertama, kerajaan cuba menyenangkan majikan. Model Ekonomi Baharu (MEB) 2010 cuba mengurangkan kebergantungan pekerja asing dengan mengenakan levi untuk pekerjaan mereka, memperkenal gaji minimum, meningkatkan umur persaraan dan wanita memasuki dunia pekerjaan. Majikan hanya tahu mengadu. 

Hasilnya, bayaran levi sekali lagi dipindah kepada pekerja asing dan semakan gaji minimum tertunda 18 bulan sebelum ini. Bagi membetulkannya, MEB 2016-2020 mengekalkan objektif mengehadkan pengambilan pekerja asing berkemahiran rendah. Keputusan majikan membayar levi harus digalakkan dan disokong. 

Kedua, majikan beri hujah, ambil pekerja asing kerana rakyat tolak kerja itu. Untuk tujuan ini MTUC sedia bekerjasama dengan kerajaan dan majikan. Benarkah rakyat tidak mahu buat kerja itu atau adakah gaji ditawarkan tidak setimpal? Hujah Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) bahawa pengenaan levi akan menyebabkan pendapatan pekerja asing dihantar ke negara asal. Jika itu benar, majikan perlu lebih bertanggungjawab ke atas berbilion-bilion ringgit yang keluar dari negara. 

Satu lagi faktor perlu diambil berat adalah syarikat asing yang mendirikan perniagaan di Malaysia dan menghantar pulang keuntungan. Penghantaran balik untung dan pendapatan adalah sebahagian fungsi pelabur asing. Malaysia tetap mendapat manfaat lebih melalui pertumbuhan ekonomi. 

Mitos lain perlu dinafikan adalah, apabila majikan menanggung beban levi, kos barangan dan perkhidmatan naik. Jika benar, ini menjurus kepada realiti bahawa pekerja asing digunakan untuk tambah margin keuntungan, bukan kerana rakyat Malaysia tidak mahu buat pekerjaan itu. 

 Juga, baru-baru ini Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) mengadakan Mesyuarat Asia dan Pasifik Ke-16 di Bali, disertai wakil kerajaan-majikan-pekerja dan mengisytihar Deklarasi Bali, mengatakan anggota ILO perlu meningkatkan dasar penghijrahan pekerja asing, termasuk tidak dikenakan bayaran pengambilan kerja atau kos berkaitan pekerja. Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) adalah wakil majikan dalam mesyuarat berkenaan. 

Kebanjiran pekerja asing 

Apabila kerajaan memperbaiki amalan dan memperkenal dasar baik untuk manfaat semua, MEF perlu sokong. Malah, MEF perlu nyatakan bahawa majikan di Sarawak pun perlu bayar levi bagi pekerja asing. Sudah terlalu lama, penggajian pekerja asing berlebihan membawa kebanjiran mereka di Malaysia, pemberhentian pekerja berleluasa, manakala kadar gaji rendah bertentangan dengan usaha mencapai status negara berpendapatan tinggi. 

Kini, wujud keperluan meneliti lebih luas dan telus pengambilan pekerja asing, termasuk bagaimana dan kepada siapa lesen dikeluarkan untuk upah serta menyediakan pekerjaan. MTUC pada sidang perwakilan tahunan sejak tiga tahun lalu membuat resolusi berikut: 

Hapus amalan membenarkan ejen, kontraktor dan orang tengah bertindak sebagai pembekal pekerja asing dan tegas menyekat semua pengambilan pekerja asing melainkan ikut keperluan, termasuk tidak melebihi 25 peratus daripada jumlah tenaga kerja sektor pertanian, pembuatan dan pembinaan. 

Kerajaan perlu bentuk dasar pekerjaan kukuh dan jangka panjang, lebih aktif dan secara langsung, bukannya memberikannya kepada kontraktor peribadi bermotif keuntungan. Ada beberapa perkara perlu dikekalkan dalam kawalan kerajaan dan tidak boleh diswastakan. 

Pemeriksaan buruh dan penguatkuasaan juga mesti dipertingkat. Ini akan bantu kerajaan pantau keperluan tenaga kerja sebenar majikan dan kawalan lebih baik ke atas pengambilan pekerja asing. 

Malaysia, terutama sejak pembentukan Komuniti Ekonomi ASEAN (AEC) perlukan kajian lengkap amalan pekerjaan, termasuk pengambilan dan syarat pekerjaan. Rangka Tindakan AEC adalah melabur untuk 'pekerja', berkongsi tanggungjawab dan meningkatkan sinergi antara syarikat, pekerja dan kerajaan untuk memastikan agar daya saing, dinamik dan inklusif bagi anggota ASEAN. 

Kerajaan perlu segera babitkan MTUC dalam perbincangan melaksana pembaharuan. Majikan harus bekerjasama dan sokong usaha kerajaan. 

Penulis ialah Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan Kesatuan Kebangsaan Pekerja-Pekerja Bank (NUBE)

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/233204

7 comments:

 1. Hello Semua orang
  syarikat IRENE FERNANDEZ Pinjaman kembali di sini dan kini memberi pinjaman untuk semua jenis aktiviti pada tahun 2017 dan pinjaman ini untuk memulakan tahun baru. Anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda pernah ditolak oleh bank dan agensi kewangan yang lain? Anda memerlukan penyatuan atau gadai janji pinjaman?
  Kami berada di sini untuk memberi semua masalah kewangan anda, kami meminjam wang kepada orang yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil, dan untuk melabur dalam perniagaan pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2%. julat pinjaman kami dari 20,000 Ringgit 50, 000,000.00, Ringgit juga kita meminjam dalam dolar, Rupiah dan mana-mana mata wang lain pilihan anda.

  Hubungi kami hari ini melalui e-mel; (irenegironfernandez@gmail.com) untuk memohon.

  ReplyDelete
 2. Hello,
  Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Irene Fernandez, pemberi pinjaman pinjaman swasta terkemuka telah membuka peluang kewangan untuk semua yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda pernah ditolak oleh bank dan agensi kewangan yang lain? Cuma perlu, kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami memberi pinjaman pada kadar faedah sebanyak 2% kepada orang ramai, syarikat dan masyarakat dengan cara yang jelas dan mudah difahami, terma dan syarat ini.
  Tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% dijamin.

  Emel kami di: (irenegironfernandez@gmail.com) untuk memohon

  ReplyDelete
 3. Hello, ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Encik Fedrick POWER, pemberi pinjaman swasta telah membuka peluang kewangan untuk semua yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Adakah anda memerlukan pinjaman? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang anda atau membiayai projek anda? Adakah ia telah ditolak oleh bank-bank dan agensi kewangan yang lain? Cuma perlu, kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami menawarkan pinjaman cepat dan boleh dipercayai pada kadar faedah 2% kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat tanpa mengira kewarganegaraan pelanggan. terma-terma dan syarat-syarat kami dan jelas dan sangat mudah difahami. Tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% dijamin. Hantarkan e-mel kepada:
    (Fedrickpowerloanfirm926@gmail.com)

  ReplyDelete
 4. Kami menawarkan penyelesaian yang tepat untuk keperluan kewangan anda. Kami memisahkan diri kita dengan para peminjam yang lain kerana kami percaya dalam perkhidmatan pelanggan, dan kita ditinggalkan Sehingga anda mencapai keputusan yang dikehendaki. Secara umum kami menawarkan pinjaman gadai janji, pinjaman untuk kereta, pinjaman hotel, pinjaman komersial, pinjaman pembinaan, pinjaman perniagaan, pinjaman perniagaan dan pinjaman yang tidak baik, dan lain-lain E-mel: georgbush1990@gmail.com

  George Bush

  ReplyDelete
 5. Mendapatkan pinjaman yang sah sentiasa menjadi masalah besar untuk pelanggan yang mempunyai masalah kewangan dan keperluan untuk penyelesaian kepadanya. Isu kredit dan cagaran adalah sesuatu yang pelanggan sentiasa bimbang apabila pinjaman dari pemberi pinjaman yang sah sedang mencari. Kami juga adalah sebuah pertubuhan Kristian / undang-undang untuk membantu orang yang memerlukan, seperti bantuan kewangan. Well bila ia sedang melalui masalah kewangan Atau adakah anda dalam apa-apa keadaan huru-hara kewangan dan memerlukan dana untuk memulakan perniagaan anda sendiri, atau memerlukan pinjaman untuk menyelesaikan hutang anda atau membayar bil anda, memulakan perniagaan yang baik, atau mendapati sukar untuk mendapatkan pinjaman daripada bank-bank tempatan kemudian hubungi kami hari ini @. E-mel (andrewwinnersloan@gmail.com)

  ReplyDelete
 6. Hello, ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Magret JAMES yang bereputasi pinjaman pemberi pinjaman swasta telah membuka peluang ekonomi untuk semua orang-orang yang memerlukan bantuan kewangan. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau adakah anda memerlukan pinjaman rumah untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda pernah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Cuma perlu kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami memperoleh 2% kadar faedah pinjaman untuk individu, syarikat dan perbadanan dengan cara yang jelas dan mudah difahami Cara, terma dan syarat. Tidak ada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% dijamin. E-mel: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM)

  ReplyDelete
 7. hello.
  Saya Mr Rahel pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan masa kehidupan pinjaman peluang kepada individu, firma-firma perniagaan, insurans, dan lain-lain Adakah anda apa-apa kesukaran kewangan atau memerlukan pinjaman untuk melabur atau anda memerlukan pinjaman untuk membayar bil-bil anda cari tidak lagi sebagai kami berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Kami menawarkan semua jenis pinjaman dalam mana-mana denominasi mata wang dengan kadar 2% tanpa fee.I pendahuluan ingin menggunakan media besar ini untuk memberitahu anda bahawa kami bersedia untuk membantu anda dengan apa-apa jenis pinjaman untuk menyelesaikan itu masalah.Jika kewangan anda yes kemudian kembali sekarang melalui E-mel (rahelcohranloan@gmail.com) untuk maklumat lanjut, ANDA sANGAT SELAMAT DATANG.

  ReplyDelete