Thursday, January 12, 2017

MAJIKAN perlu bayar levi pekerja asing yang digajikan mereka dan ia tidak boleh diambil daripada pekerja itu - J Solomon, SG MTUC

Rabu, 11 Januari 2017 @ 4:04 PM

Pekerja asing: Antara realiti dan persepsi 
Oleh J Solomon

MAJIKAN perlu bayar levi pekerja asing yang digajikan mereka dan ia tidak boleh diambil daripada pekerja itu. - Foto fail NSTP/Muhammad Zuhairi Zuber 

 PENGUMUMAN kerajaan baru-baru ini, iaitu majikan perlu bayar levi pekerja asing yang digajikan mereka dan ia tidak boleh diambil daripada pekerja itu. Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), menyokong inisiatif itu dan harus dialu-alukan semua. 

Pekerja asing penting bukan sahaja dalam pembangunan ekonomi kita, namun sering dijadikan kambing hitam masyarakat dan sering dipersalahkan atas masalah sosial yang timbul. 

Kajian Dasar Migrasi Buruh di Malaysia - Projek Tiga-Penjuru II, Pertubuhan Buruh Antarabangsa, mengenai pekerja asing di sini menyatakan 80 peratus rakyat Malaysia berasakan pekerja asing tidak layak dapat sebarang hak di tempat kerja dan dasar kerajaan perlu lebih ketat. Cuma, berjilid laporan lain dedah penganiayaan dan penindasan pekerja asing di Malaysia. Laporan Projek Tiga-Penjuru II juga menyatakan, kita sangat bergantung kepada pekerja asing yang membentuk 20 hingga 30 peratus tenaga kerja (berdokumen) sahaja. 

 Pekerja asing secara kolektif dalam sektor pertanian, pembuatan dan pembinaan menyumbang 35.7 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2014. Kita bebas memilih dan boleh bertindak demi kepentingan diri. 

Tetapi, pekerja asing terikat kepada majikan, tiada pilihan atau kuasa tawar-menawar. 

Usaha tak beban majikan 

Tiga faktor perlu diambil kira. Pertama, kerajaan cuba menyenangkan majikan. Model Ekonomi Baharu (MEB) 2010 cuba mengurangkan kebergantungan pekerja asing dengan mengenakan levi untuk pekerjaan mereka, memperkenal gaji minimum, meningkatkan umur persaraan dan wanita memasuki dunia pekerjaan. Majikan hanya tahu mengadu. 

Hasilnya, bayaran levi sekali lagi dipindah kepada pekerja asing dan semakan gaji minimum tertunda 18 bulan sebelum ini. Bagi membetulkannya, MEB 2016-2020 mengekalkan objektif mengehadkan pengambilan pekerja asing berkemahiran rendah. Keputusan majikan membayar levi harus digalakkan dan disokong. 

Kedua, majikan beri hujah, ambil pekerja asing kerana rakyat tolak kerja itu. Untuk tujuan ini MTUC sedia bekerjasama dengan kerajaan dan majikan. Benarkah rakyat tidak mahu buat kerja itu atau adakah gaji ditawarkan tidak setimpal? Hujah Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) bahawa pengenaan levi akan menyebabkan pendapatan pekerja asing dihantar ke negara asal. Jika itu benar, majikan perlu lebih bertanggungjawab ke atas berbilion-bilion ringgit yang keluar dari negara. 

Satu lagi faktor perlu diambil berat adalah syarikat asing yang mendirikan perniagaan di Malaysia dan menghantar pulang keuntungan. Penghantaran balik untung dan pendapatan adalah sebahagian fungsi pelabur asing. Malaysia tetap mendapat manfaat lebih melalui pertumbuhan ekonomi. 

Mitos lain perlu dinafikan adalah, apabila majikan menanggung beban levi, kos barangan dan perkhidmatan naik. Jika benar, ini menjurus kepada realiti bahawa pekerja asing digunakan untuk tambah margin keuntungan, bukan kerana rakyat Malaysia tidak mahu buat pekerjaan itu. 

 Juga, baru-baru ini Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) mengadakan Mesyuarat Asia dan Pasifik Ke-16 di Bali, disertai wakil kerajaan-majikan-pekerja dan mengisytihar Deklarasi Bali, mengatakan anggota ILO perlu meningkatkan dasar penghijrahan pekerja asing, termasuk tidak dikenakan bayaran pengambilan kerja atau kos berkaitan pekerja. Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) adalah wakil majikan dalam mesyuarat berkenaan. 

Kebanjiran pekerja asing 

Apabila kerajaan memperbaiki amalan dan memperkenal dasar baik untuk manfaat semua, MEF perlu sokong. Malah, MEF perlu nyatakan bahawa majikan di Sarawak pun perlu bayar levi bagi pekerja asing. Sudah terlalu lama, penggajian pekerja asing berlebihan membawa kebanjiran mereka di Malaysia, pemberhentian pekerja berleluasa, manakala kadar gaji rendah bertentangan dengan usaha mencapai status negara berpendapatan tinggi. 

Kini, wujud keperluan meneliti lebih luas dan telus pengambilan pekerja asing, termasuk bagaimana dan kepada siapa lesen dikeluarkan untuk upah serta menyediakan pekerjaan. MTUC pada sidang perwakilan tahunan sejak tiga tahun lalu membuat resolusi berikut: 

Hapus amalan membenarkan ejen, kontraktor dan orang tengah bertindak sebagai pembekal pekerja asing dan tegas menyekat semua pengambilan pekerja asing melainkan ikut keperluan, termasuk tidak melebihi 25 peratus daripada jumlah tenaga kerja sektor pertanian, pembuatan dan pembinaan. 

Kerajaan perlu bentuk dasar pekerjaan kukuh dan jangka panjang, lebih aktif dan secara langsung, bukannya memberikannya kepada kontraktor peribadi bermotif keuntungan. Ada beberapa perkara perlu dikekalkan dalam kawalan kerajaan dan tidak boleh diswastakan. 

Pemeriksaan buruh dan penguatkuasaan juga mesti dipertingkat. Ini akan bantu kerajaan pantau keperluan tenaga kerja sebenar majikan dan kawalan lebih baik ke atas pengambilan pekerja asing. 

Malaysia, terutama sejak pembentukan Komuniti Ekonomi ASEAN (AEC) perlukan kajian lengkap amalan pekerjaan, termasuk pengambilan dan syarat pekerjaan. Rangka Tindakan AEC adalah melabur untuk 'pekerja', berkongsi tanggungjawab dan meningkatkan sinergi antara syarikat, pekerja dan kerajaan untuk memastikan agar daya saing, dinamik dan inklusif bagi anggota ASEAN. 

Kerajaan perlu segera babitkan MTUC dalam perbincangan melaksana pembaharuan. Majikan harus bekerjasama dan sokong usaha kerajaan. 

Penulis ialah Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan Kesatuan Kebangsaan Pekerja-Pekerja Bank (NUBE)

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/233204

16 comments:

 1. Hello Semua orang
  syarikat IRENE FERNANDEZ Pinjaman kembali di sini dan kini memberi pinjaman untuk semua jenis aktiviti pada tahun 2017 dan pinjaman ini untuk memulakan tahun baru. Anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda pernah ditolak oleh bank dan agensi kewangan yang lain? Anda memerlukan penyatuan atau gadai janji pinjaman?
  Kami berada di sini untuk memberi semua masalah kewangan anda, kami meminjam wang kepada orang yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil, dan untuk melabur dalam perniagaan pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2%. julat pinjaman kami dari 20,000 Ringgit 50, 000,000.00, Ringgit juga kita meminjam dalam dolar, Rupiah dan mana-mana mata wang lain pilihan anda.

  Hubungi kami hari ini melalui e-mel; (irenegironfernandez@gmail.com) untuk memohon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hello

   Adakah anda memerlukan pinjaman atau pembiayaan apa-apa jenis? Telah ditolak oleh bank anda kerana kredit yang buruk? Adakah anda mempunyai bil yang tidak dibayar atau dalam hutang? Kami mempunyai jadual pembayaran balik yang baik dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%. Untuk maklumat lanjut, hubungi kami secara langsung melalui e-mel: REMY.CREDIT111@gmail.com, jenis perkhidmatan pinjaman kami, kami memberikan keluar

   borang permohonan pinjaman

   Nama-nama pemohon: ____________________
   Jumlah pinjaman yang diminta: __________________
   Tempoh Pinjaman: _________________
   Tujuan pinjaman: _______________________
   Alamat pemohon: _________________
   pendapatan bulanan.................
   Pekerjaan: __________________________
   Bandar: ___________________________
   Negeri: __________________________
   Negara: __________________________
   Jantina: _____________________
   Umur: ________________________
   memohon pinjaman sebelum ...........
   Nombor telefon:___________________________________
   Hubungi: E-mel: REMY.CREDIT111@gmail.com

   Delete
 2. Hello,
  Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Irene Fernandez, pemberi pinjaman pinjaman swasta terkemuka telah membuka peluang kewangan untuk semua yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda pernah ditolak oleh bank dan agensi kewangan yang lain? Cuma perlu, kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami memberi pinjaman pada kadar faedah sebanyak 2% kepada orang ramai, syarikat dan masyarakat dengan cara yang jelas dan mudah difahami, terma dan syarat ini.
  Tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% dijamin.

  Emel kami di: (irenegironfernandez@gmail.com) untuk memohon

  ReplyDelete
 3. Hello, ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Encik Fedrick POWER, pemberi pinjaman swasta telah membuka peluang kewangan untuk semua yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Adakah anda memerlukan pinjaman? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang anda atau membiayai projek anda? Adakah ia telah ditolak oleh bank-bank dan agensi kewangan yang lain? Cuma perlu, kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami menawarkan pinjaman cepat dan boleh dipercayai pada kadar faedah 2% kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat tanpa mengira kewarganegaraan pelanggan. terma-terma dan syarat-syarat kami dan jelas dan sangat mudah difahami. Tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% dijamin. Hantarkan e-mel kepada:
    (Fedrickpowerloanfirm926@gmail.com)

  ReplyDelete
 4. Kami menawarkan penyelesaian yang tepat untuk keperluan kewangan anda. Kami memisahkan diri kita dengan para peminjam yang lain kerana kami percaya dalam perkhidmatan pelanggan, dan kita ditinggalkan Sehingga anda mencapai keputusan yang dikehendaki. Secara umum kami menawarkan pinjaman gadai janji, pinjaman untuk kereta, pinjaman hotel, pinjaman komersial, pinjaman pembinaan, pinjaman perniagaan, pinjaman perniagaan dan pinjaman yang tidak baik, dan lain-lain E-mel: georgbush1990@gmail.com

  George Bush

  ReplyDelete
 5. Mendapatkan pinjaman yang sah sentiasa menjadi masalah besar untuk pelanggan yang mempunyai masalah kewangan dan keperluan untuk penyelesaian kepadanya. Isu kredit dan cagaran adalah sesuatu yang pelanggan sentiasa bimbang apabila pinjaman dari pemberi pinjaman yang sah sedang mencari. Kami juga adalah sebuah pertubuhan Kristian / undang-undang untuk membantu orang yang memerlukan, seperti bantuan kewangan. Well bila ia sedang melalui masalah kewangan Atau adakah anda dalam apa-apa keadaan huru-hara kewangan dan memerlukan dana untuk memulakan perniagaan anda sendiri, atau memerlukan pinjaman untuk menyelesaikan hutang anda atau membayar bil anda, memulakan perniagaan yang baik, atau mendapati sukar untuk mendapatkan pinjaman daripada bank-bank tempatan kemudian hubungi kami hari ini @. E-mel (andrewwinnersloan@gmail.com)

  ReplyDelete
 6. Hello, ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Magret JAMES yang bereputasi pinjaman pemberi pinjaman swasta telah membuka peluang ekonomi untuk semua orang-orang yang memerlukan bantuan kewangan. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau adakah anda memerlukan pinjaman rumah untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda pernah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Cuma perlu kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami memperoleh 2% kadar faedah pinjaman untuk individu, syarikat dan perbadanan dengan cara yang jelas dan mudah difahami Cara, terma dan syarat. Tidak ada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% dijamin. E-mel: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM)

  ReplyDelete
 7. hello.
  Saya Mr Rahel pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan masa kehidupan pinjaman peluang kepada individu, firma-firma perniagaan, insurans, dan lain-lain Adakah anda apa-apa kesukaran kewangan atau memerlukan pinjaman untuk melabur atau anda memerlukan pinjaman untuk membayar bil-bil anda cari tidak lagi sebagai kami berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Kami menawarkan semua jenis pinjaman dalam mana-mana denominasi mata wang dengan kadar 2% tanpa fee.I pendahuluan ingin menggunakan media besar ini untuk memberitahu anda bahawa kami bersedia untuk membantu anda dengan apa-apa jenis pinjaman untuk menyelesaikan itu masalah.Jika kewangan anda yes kemudian kembali sekarang melalui E-mel (rahelcohranloan@gmail.com) untuk maklumat lanjut, ANDA sANGAT SELAMAT DATANG.

  ReplyDelete
 8. Hello,
  Saya Encik Larry Edwards, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang seumur hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? adakah anda pernah ditolak oleh bank-bank dan agensi kewangan yang lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? mencari lagi kerana kami berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Kami pinjaman dana kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau yang memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan pada kadar faedah sebanyak 2%. Saya mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan akan bersedia untuk menawarkan anda pinjaman. Email: larryedwardsfinancefirm@gmail.com .. semua yang kita perlukan adalah maklumat anda dalam format di bawah
   PEMINJAM'S DETAILS
  1) Nama Penuh: ...........................
  2) Negara: ...........................
  3) Alamat: ...........................
  4) Negeri: ...........................
  5) Seks: ...........................
  6) Status Perkahwinan: ...........................
  7) Pekerjaan: ...........................
  8) Pendapatan Bulanan: ...........................
  9) Jumlah Pinjaman Diperlukan: ...........................
  10) Pinjaman Tempoh: ...........................
  11) Tujuan Pinjaman: ...........................
  12) Adakah anda memohon sebelum ..........

  Kami akan sentiasa melakukan yang terbaik untuk menentukan apa yang anda mampu untuk membayar balik dengan mengambil keadaan kewangan peribadi semasa anda kira dan kemudian menetapkan jumlah pinjaman anda dengan sewajarnya.
  Email: larryedwardsfinancefirm@gmail.com

  Regards
  Encik Larry Edwards

  ReplyDelete
 9. Ini untuk memaklumkan kepada seluruh masyarakat bahawa ALIMIN MUHAMMAD LOAN COMPANY, sebuah syarikat kewangan, yang berdaftar, pemberi pinjaman wang yang sah dalam keadaan baik. Kami menggunakan kesempatan ini untuk memberi tahu siapa saja yang berada dalam kekacauan kewangan atau yang memerlukan dana untuk memulakan perniagaan sendiri, atau anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutangnya atau membayar tagihannya atau memulakan perniagaan yang bagus. Jika berminat hubungi kami via email kami. ; (Aliminmuhammadloancompany@gmail.com)
  Anda disyorkan untuk mengisi dan mengembalikan butiran di bawah ini ..
  Namamu: ______________________
  Alamat anda: ____________________
  Seks anda: __________________________
  Usia kamu ________________________
  Negaramu: ____________________
  Pekerjaan anda: __________________
  Tujuan anda untuk pinjaman____________________
  Jumlah pinjaman yang diperlukan: ______________
  Tempoh Pinjaman: ____________________
  Pendapatan bulanan: __________________
  Nombor handphone: ________________
  Sudahkah anda mengajukan pinjaman: ________________
  Hubungi kami via; (Aliminmuhammadloancompany@gmail.com)
  Bertindak cepat dan keluar dari tekanan kewangan, kekacauan, dan cabaran.
  Semoga berjaya .........

  ReplyDelete
 10. hello adakah anda memerlukan pinjaman segera tanpa jatuh ke tangan penipu
  di sini di depan pintu anda adalah syarikat pinjaman di bawah umur tanpa lemak ikon nelson Mandela
  adalah di sini untuk menyediakan anda dengan pinjaman yang akan membuat anda bahagia dan membuat anda tersenyum
  memohon pinjaman tulen sekarang di alamat e-mel kami di talian (Pineheartloanfirm@gmail.com)

  tergesa-gesa dan memohon hari ini dan mendapatkan pinjaman yang bahawa anda telah sentiasa mencari

                                    (Pineheartloanfirm@gmail.com)

  ReplyDelete
 11. Hello, nama saya Siti Aminah dari Indonesia, sila Saya mencadangkan semua orang di sini perlu berhati-hati, kerana terdapat banyak pemberi pinjaman pinjaman palsu di internet, tetapi mereka masih orang-orang yang sebenar di syarikat pinjaman palsu. Saya telah scammed oleh 4 pemberi pinjaman pinjaman yang berbeza, saya kehilangan wang yang banyak kerana saya mencari pinjaman dari syarikat mereka. Saya hampir mati dalam proses kerana saya telah ditangkap oleh orang kerana berada dalam hutang.

  Saya hampir berputus asa sehingga saya meminta nasihat daripada seorang rakan yang memperkenalkan saya kepada pemberi pinjaman pinjaman asal dan sebuah syarikat yang sangat dipercayai iaitu Ibu Alicia Radu yang mendapat pinjaman saya sebanyak 800 juta rupiah Indonesia dalam Kurang daripada 24 jam Tanpa sebarang tekanan dan pada Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%. Saya amat terkejut apabila menyemak akaun bank saya dan mendapati jumlah pinjaman saya diminta telah dipindahkan ke akaun bank saya tanpa apa-apa kelewatan atau kekecewaan jadi saya berjanji bahawa saya akan berkongsi berita baik supaya orang ramai boleh mendapatkan pinjaman mudah tanpa tekanan daripada ibu Alicia Radu

  Saya mahu anda percaya Ibu Alicia Radu dengan sepenuh hati kerana dia sangat berguna dalam hidup saya dan kehidupan kewangan saya. Anda mesti mengira diri anda sangat bertuah kerana mempunyai peluang untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika anda ingin membuat pinjaman bank, hubungi ibu Alicia Radu melalui e-mel: (aliciaradu260@gmail.com)
  Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: (sitiaminah6749@gmail.com) jika anda memerlukan sebarang maklumat mengenai bagaimana saya mendapat pinjaman saya dari Ibu Alicia Radu, anda sangat hubungi saya dan saya dengan senang hati akan menjawab anda kerana anda juga boleh membantu orang lain selepas anda menerima pinjaman anda.

  ReplyDelete

 12. Tuan Nyonya
  Terutama di seluruh dunia, Anda perlu pinjaman uang antar individu untuk mengatasi kesulitan keuangan akhirnya memecahkan kebuntuan diprovokasi oleh bank, oleh penolakan file aplikasi pinjaman Anda. Kami adalah jaringan ahli keuangan swasta mampu membuat pinjaman untuk jumlah yang Anda butuhkan dan dengan kondisi yang membuat hidup Anda lebih mudah. Kami dapat membantu Anda dalam bidang berikut:
  Keuangan *
  * Home Loan
  * Investasi Pinjaman
  * Auto Pinjaman
  * Konsolidasi hutang
  * Line of Credit
  * Kedua Mortgage
  * Akuisisi kreditan
  Anda terjebak, Bank dilarang dan Anda tidak mendapatkan manfaat dari bank atau Anda lebih baik memiliki sebuah proyek dan membutuhkan pembiayaan, kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, uang untuk berinvestasi pada bisnis. Sementara kami siap melayani anda untuk aplikasi pinjaman pribadi Anda dari € 500 sampai € 10 juta untuk masing-masing tertentu dapat membayar tingkat bunga 2%. Kami berada dalam posisi untuk memenuhi peminjam kami dalam waktu 2 jam sejak diterimanya permohonan mereka.
  Silahkan hubungi kami untuk lebih jelasnya;
  dangotegrouploandepartment@gmail.com
  dangotegrouploan.wordpress.com

  ReplyDelete
 13. Hai semua,

  Saya seorang pemberi pinjaman pinjaman mencatat swasta, saya menawarkan pinjaman pada kadar 2% ia adalah sebuah syarikat yang sah dengan
  kehormatan dan perbezaan kami bersedia untuk membantu anda dalam apa-apa masalah kewangan
  bahawa anda, kami menawarkan semua jenis pinjaman jadi jika anda berminat dalam tawaran pinjaman ini sila hubungi kami di e-mel kami: rolandfredrickloaninsuranceplc@hotmail.com
  Juga menyediakan data di bawah supaya kami boleh meneruskan pinjaman dengan segera.

  Nama:
  Jumlah yang diperlukan:
  jangka masa:
  country:
  Tujuan pinjaman:
  Pendapatan bulanan:
  Nombor telefon:

  Hubungi kami dengan data yang disebutkan di atas ke email kami: rolandfredrickloaninsuranceplc@hotmail.com

  Mr Roland Fredrick

  ReplyDelete
 14. Hai semua,

  Saya seorang pemberi pinjaman pinjaman mencatat swasta, saya menawarkan pinjaman pada kadar 2% ia adalah sebuah syarikat yang sah dengan
  kehormatan dan perbezaan kami bersedia untuk membantu anda dalam apa-apa masalah kewangan
  bahawa anda, kami menawarkan semua jenis pinjaman jadi jika anda berminat dalam tawaran pinjaman ini sila hubungi kami di e-mel kami: rolandfredrickloaninsuranceplc@hotmail.com
  Juga menyediakan data di bawah supaya kami boleh meneruskan pinjaman dengan segera.

  Nama:
  Jumlah yang diperlukan:
  jangka masa:
  country:
  Tujuan pinjaman:
  Pendapatan bulanan:
  Nombor telefon:

  Hubungi kami dengan data yang disebutkan di atas ke email kami: rolandfredrickloaninsuranceplc@hotmail.com

  Mr Roland Fredrick

  ReplyDelete
 15. Hello, nama saya Nafisa dari Indonesia. Saya mahu menggunakan medium ini untuk memaklumkan kepada semua dalam kumpulan ini mencari pinjaman untuk berhati-hati kerana terdapat penipu mana-mana. beberapa bulan yang lalu, saya dari segi kewangan ke bawah dan saya mengambil keputusan untuk mendapatkan pinjaman daripada Man di Arab Saudi tetapi saya telah ditipu oleh beliau dan saya kehilangan banyak. sehingga kawan saya memperkenalkan saya kepada Puan Jennifer Spencer, i digunakan untuk pinjaman sebanyak Rp1,000,000,000 dan pinjaman saya telah diluluskan, dan pemindahan ke akaun bank saya, selepas pemindahan kredit anda ke akaun bank saya, saya amat terkejut apabila saya memeriksa baki akaun bank saya dan mendapati bahawa jumlah yang saya memohon telah dipindahkan terus kepada bank saya account.and saya berjanji pada diri sendiri bahawa saya akan berkongsi berita baik supaya orang ramai boleh mendapatkan pinjaman mudah tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan pinjaman apa-apa jenis, sila hubungi e-mel Puan Jennifer Spencer: Jenniferspencerloancompany@gmail.com
  i menggunakan masa ini untuk memaklumkan kepada anda semua bahawa anda juga boleh hubungi saya di email saya: nafisaajij@gmail.com. sekarang, apa yang saya akan lakukan ialah cuba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya hantar terus ke akaun bulanan.
  Saya ingin mengucapkan terima kasih Allah SWT kerana menggunakan Puan Jennifer untuk menukar cerita kewangan saya dan kini saya pemilik bangga dengan perniagaan saya sendiri, semoga Allah terus memberkati Puan Jennifer dan terus menggunakan dia untuk menyelesaikan masalah kewangan

  ReplyDelete